TEATER LÄSNING I DORA GARCÍAS INSTALATION PÅ TENSTAKONSTHALL och debatt med artisten

 Foto: Massimiliano Minocri

Teater läsning och debatt
Dag: 22/09 Tid: 17.00-19.00
Plats: Tensta Konsthall, Taxingegränd 10 Spånga


Dora Garcías utställning Röd kärlek tar avstamp i den ryska författaren, aktivisten, feministen, politiska flyktingen och diplomaten Aleksandra Kollontajs (1872-1952) liv och gärning. Hennes roman Röd kärlek från 1923 handlar om kärlek under åren runt den ryska revolutionen. Hon förespråkar både fri kärlek, och kamratskap. Själv levde hon som hon lärde och hade ett flertal kärleksrelationer och blev under åren som Sovjetunionens ambassadör i Stockholm nära vän med flera av kvinnosakskvinnorna i Fogelstadgruppen.
Garcías nya installation innehåller olika element som leker med referenser till personer som likt Kollontaj lanserat radikala idéer och projekt. Personer som i egenskap av dissidenter tvingats i exil.

Lördag 22.9, 17.00-19.00 Välkommen till en kväll som aktiverar Agneta Pleijels spel ”Hej du! Sky!” från 1977 som är en poetisk skildring av den ryska revolutionären, diplomat och kvinnliga förespråkare, Kollontaj. Ett urval av scener från den engelska översättningen av Pleijels play kommer att läsas och informera en diskussion om aktuella problem och kamp. Med den senaste expansionen av auktoritära regimer som sprider tillbaka nationalism och konservatism i könsrelationer, finns det ett behov av att se historiska kampar och deras relation till emancipatoriska rörelser idag.
Dora García (f. 1965) tillhör de mest internationellt aktiva konstnärerna i sin generation. Hon har deltagit i Münsters Skulpturprojekt och Documenta. 2013 intog hon Spaniens paviljong under Venedigbiennalen och är just nu aktuell med en stor retrospektiv på Reina Sofia-museet i Madrid. I december ställer hon ut på Bonniers konsthall.
Mer information