”Jag är inte radikal, jag är öppen”

jaime-hayon

7 februari 2017, Stockholm Furniture and Light Fair, Älvsjö


Dagens Nyheter
7 de febrero de 2017
Cultura
Sandra Stiksalo

Den spanske formgivaren Jaime Hayóns kreativitet känner få gränser. I år är han hedersgäst på möbelmässan i Stockholm som visar en retrospektiv miniutställning med hans brokiga produktion inuti ett hus han själv formgett.

Jag hade i förväg föreställt mig att huset skulle likna en kulört lekstuga i stort format, full av mönster, prång och former som man inte kan låta bli att peta på. När man läser om skaparen Jaime Hayóns estetik som gång på gång beskrivs som lekfull, drömlik och humoristisk är det lätt hänt att man gör sig sådana bilder.

Och helt felaktig var fördomen inte. Jaime Hayóns paviljong på entrétorget på möbelmässan i Stockholm är vad han själv kallar för ett ”arkitektoniskt test som är rätt bisarrt”. Fönstren är placerade på oväntade ställen och trots att en av kortsidorna saknar vägg finns en överdimensionerad blå dörr precis intill.

Den spanska formgivaren Jaime Hayón är hedersgäst på Stockholms möbel- och ljusmässa som öppnar i dag. Hans utställning ”Hayón DNA gallery” möter mässbesökaren i entrén. Det är en installation formad som en paviljong som rymmer en retrospektiv miniutställning av Hayóns konst och design sedan början av 2000-talet.

Jaime Hayón har formgett allt från glasstårtor i glittrig showbizstil för Häägen-Dazs, till installationer och skulpturer, bland annat en glansig gungstol föreställande en varmkorv som för tankarna till Jeff Koons ballonghundar, och bruksföremål – lampor, fat och vaser i keramik. Den röda tråden får man, med and­ra ord, leta efter. Mångsidighet är Hayóns signum, liksom en nyfikenhet och en kreativitet som ser få hinder. Han är en av de formgivare som gör gränsen mellan konst, design och inredning otydlig.

– Jag är aldrig rädd för nya material eller nya metoder. Jag bara testar allt som jag vill. Rädslan lämnade jag bakom mig för många år sedan. Jag älskar det jag gör, men tänker inte så mycket på design egentligen, jag tänker mer på att leva ett gott liv, på mina barn, på att äta gott och på mitt lantbruk, säger han.

Han går fort, pratar fort och visar inga tendenser på att vilja sätta sig ner under intervjun men är desto ivrigare att förklara hur man kan urskilja formen av en harpa i en av hans fåtöljer och att demonstrera ett ikebana – ett japanskt blomsterarrangemang – i en vas av mässing och glas.

Jaime Hayón föddes i Madrid 1974. Efter att ha studerat där och i Paris blev han en 1997 chef för designavdelningen på Benettons idéverkstad och forskningscentrum Fabrica. Från och med 2003 har han varit sin egen och hans första separatutställning med det representativa namnet ”Mediterranean digital baroque” har följts av många fler utställningar och installationer på gallerier och museer runt om i världen. Därtill kommer dussintals samarbeten med prestigefyllda design- och möbelmärken.

När tidningen The Guardian listar de femtio största designtalangerna beskrivs Jaime Hayóns arbete som ett ”perfekt motgift till minimalism”.

– Jag kan uppskatta minimalism men minimalismen är en radikal ståndpunkt. Jag är inte radikal, jag är öppen. Min stil är inte en motsats till något alls, den är både enkel och galen, säger Jaime Hayón.

Konst- och kulturhistorien gör sig påmind i Jaime Hayóns produktion. Särskilt den spanska förstås med de surrealistiska drömlandskapen, Gaudís rundade former och Mirós färgglada figurer med associationer till det undermedvetna. Inspirationen kommer utifrån, från besök och möten med platser i världen.

– Jag är naturligt experimentell. Min kreativitet går ut på att kombinera olika teman och material till visuellt intressant design. Ofta utgår jag från ett tema, det kan vara en kultur, ett land eller ett fenomen som jag sedan tolkar i ett oväntat material.

Ett gott humör genomsyrar ­Hayóns produktion liksom hans egen inställning till arbete. Jag undrar om hans ambition är att göra optimistisk konst och design.

– Ja. Om man kan bidra med något positivt och roligt, varför inte göra det? Min konst och design innehåller ingen aggressivitet. Jag önskar att den som har en av mina vaser i sitt hem ska känna att det är som att leva med någon som är rolig och älskar en. Svärtan och det svåra är också en attityd, men jag tar inte mig själv så seriöst.

Artikel från Dagens Nyheter