Mindepartementet

26 oktober – 29 januari @Mindepartamentet Gallery – Slupskjulsvägen 26 c, Stockholm

 


Den 27 oktober 2016 invigs höstutställningarna i Mindepartementet på Skeppsholmen i Stockholm. För första gången visas de båda Hasselbladspristagarna och nära vännerna Christer Strömholm och Graciela Iturbide tillsammans. Det är också första gången Strömholms banbrytande bokverk Poste Restante visas som utställning.

Christer Strömholm och Graciela Iturbide träffades för första gången på 1980-talet i Stockholm. De blev nära vänner och sågs sedan vid flera tillfällen under åren och utbytte tankar om konst och fotografi. Deras verk har många beröringspunkter och förenar den dokumentära traditionen med det konceptuella, närheten med avståndet.  

– Jag är väldigt glad över att ställa ut mitt arbete tillsammans med min favoritfotograf, säger Graciela Iturbide, som kommer till Stockholm i samband med utställningens öppnande.

För första gången visas nu i utställningsform en platsspecifik version av Christer Strömholms banbrytande bokverk Poste Restante (Norstedts 1967) som varit slutsåld i decennier och är eftertraktad av samlare. Till utställningen, som omfattar ett 70-tal fotografier, utkommer en nyutgåva av Poste Restante (Strömholm Estate och Art and Theory Publishing).  I Strömholm Collection visas samtidigt fördjupande material med koppling till Poste Restante.

I en recension i Expressen 1967 skrev fotografen Sune Jonsson följande:

”Med Poste Restante är Christer Strömholmantagligen den i fotohistorien som mest renodlat kunnat använda fotografin som ett symbol- eller formelspråk för privata erfarenheter, för en subjektiv livskänsla. Hans märkliga och kväljande bildvärld vittnar inte bara om en attraktion till det perversa och makabra, utan också om ett ställningstagande för det aparta och ensamma: en djupt tolerant människosyn. ”

Utställningen Christer Strömholm – Poste Restante är producerad av Mindepartementet i samarbete med Strömholm Estate.

I Mindepartementets andra galleri visas ett 60-tal bilder av den mexikanska fotografen Graciela Iturbide.

– Graciela Iturbides fascinerande bilder präglas av en svåröverträffad visuell styrka, säger Estelle af Malmborg, Mindepartementets konstnärliga chef. De påminner oss om naturens obetvingliga krafter och förenar det djupt personliga med det som inte så lätt låter sig förklaras. Vi är väldigt glada åt att få presentera henne i Mindepartementet och lyfta fram det nära släktskapet mellan hennes arbete och vännen Christer Strömholms.

Graciela Iturbide föddes år 1942 i Mexico City, där hon fortfarande bor och arbetar. I början av 1970-talet studerade hon filmvetenskap vid Universidad Nacional Autónoma de México. Där träffade hon den legendariske fotografen Manuel Álvarez Bravo som fick henne intresserad av fotografi. Graciela Iturbide skildrar såväl vardagen som det rituella i olika kulturer och lyfter fram förhållandet mellan människa och natur, verklighet och dröm, liv och död.

Central i utställningen är bildsviten Frida’s Bathroom. År 2005 öppnades för första gången sedan hennes död 51 år tidigare Frida Kahlos badrum i hennes och muralkonstnären Diego Riveras hem Casa Azul i Coyoacán. Graciela Iturbide bjöds in att fotografera rummet och de föremål Frida Kahlo omgav sig med. Genom bilder av de attribut hon använde för att klara av sin vardag gestaltas den fysiska smärta som var den mexikanska konstnärens ständiga följeslagare och som också är högst närvarande i hennes konst.

Som en av Latinamerikas mest framstående fotografer har Graciela Iturbide haft stort inflytande över senare generationers fotografer. Hon har visats i utställningar över hela världen och erhållit en rad internationella fotopriser, däribland Hasselbladpriset 2008. Utställningen Graciela Iturbide är producerad av Fundación MAPFRE, i vars samling verken i utställningen finns, i samarbete med Mindepartementet.

Utställningarna visas 26 oktober – 29 januari.

Fri entré.